Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Náročná kvalifikace

Na svazích v okolí šumavského lyžařského střediska Zadova se uskutečnila v sobotu 18. srpna kvalifikace na letošní mistrovství světa ve švýcarském Ovronnaz, která byla současně závodem SAUCONY Českého poháru běhů do vrchu kategorie SUPER.
Unikátní byla trať, která začínala na lyžařském stadionu Churáňov v nadmořské výšce 1100m a po krátké smyčce se na něj vracela, aby po zdolání běžkařského velblouda a opuštění stadionu se závodníci vydali ostrým klesáním cca 1700m po sjezdovkách a lesních cestách přibližně o 200m níže a vzápětí podobným terénem vystoupali během 1300m na původní nadmořskou výšku.

Byla to tedy premiéra běhu dolů - nahoru, v důsledku patrně ještě náročnější než v klasickém pořadí. Jedno kolo stačilo dorostenkám a běžcům Buď fit, všechny kategorie žen a starších veteránů zdolaly dvě kola a pouze muži do 39 a 49 let museli okruh absolvovat čtyřikrát, tedy celkem 12 km se součtem stoupání 860m.
Suprák i kvalifikace přilákaly na Šumavu 107 dospělých a 21 dětí. Bylo to o 6 běžců více než před třemi lety, kdy se zde běželo mistrovství veteránů. Počasí bylo příjemné, skoro jasno s teplotou kolem 22°C.
Závod rozběhl ve velkém stylu Jan Hamr z AK Bílina (6. na MS 2005 v kategorii juniorů), který po prvním kole vedl asi o 50m před dvojicí Jan Havlíček (ASK Slavia Praha) - Petr Pechek (Maratonstav Úpice). Už ve druhém kole však Hamr zvolnil, byl předstižen oběma jmenovanými a závod nedokončil. Prémii firmy SAUCONY, určenou prvnímu běžci a běžkyni na stadionu po úvodním kole tak získal Havlíček. Na třetím místě mezi muži byl v polovině závodu Richard Pleticha (Atletika Kadaň), sledován Petrem Ondráčkem (Universita Brno) a Jiřím Žákem (VSK VŠB TU Ostrava). Kroměřížští vrchaři Dedek a Vymazal v této části již dost ztráceli. Ve třetím kole měl favorit Havlíček dostatečný (téměř 100m)náskok před Pechkem, na třetí místo se posunul Ondráček a čtvrtý byl Žák. V závěru se již pořadí nezměnilo, pouze Žák mírně dotahoval Ondráčka. Kromě Hamra vzdali ze známých běžců ještě Mirek Vítek a Daniel Fekl.
Havlíček, Pechek, Ondráček a Žák si tak vybojovali účast na zářijovém MS, na volné karty budou startovat ještě Pavel Brýdl a Martin Frei.
Jelikož Anička Pichrtová a Iva Milesová mají díky dalším dvěma volným kartám účast na MS jistou, bojovalo se v kategorii žen pouze o dvě umístěnky. Podle očekávání se souboj zúžil na Pavlu Havlovou, Táňu Metelkovou, Ivanu Sekyrovou a na kopcích debutující Lenku Šibravovou. Prémii za nejrychlejší první kolo si odnesla Táňa Metelková, ve druhám kole však ji skvěle běžící Pavla Havlová nejen dostihla, ale získala ještě 49 vteřin k dobru! Sekyrová neodolala závěru nadšeně bojující Šibravové a skončila celkově v ženách až čtvrtá. Z ostatních běžkyň se letos hodně zlepšila Jana Pechková.
Vicemistr republiky juniorů Jiří Voják (Mílaři Domažlice) zvládl kvalifikaci skvěle a bude ve Švýcarsku naším lídrem. I přes chybu v závěru, kdy si až 50m zaběhl, vyhrál před Radkem Grohem.Nováčkem v juniorské reprezentaci bude Jiří Homoláč (Universita Brno), před týdnem na Černé hoře mezi juniory pátý. Tentokrát oplatil porážku z Krkonoš Tejchmanovi a znovu zdolal Horčičku i Hrdinu. Reprezentační dres rovněž poprvé oblékne čtvrtý kvalifikant Daniel Hájek (SKP České Budějovice), jediný reprezentant jižních Čech, který se na Zadově prosadil.
Způsobem start - cíl zvládla jednokolový závod juniorek mistryně republiky Kateřina Beroušková (Mílaři Domažlice), stejně jako Jirka Voják reprezentující nadějnou běžeckou skupinu trenéra Jirky Královce. Běžkyně ročníku narození 1991 bude jedničkou týmu, kterou společně s ní tvoří druhá Karolína Grohová a třetí Martina Vévodová. Na čtyřnásobnou účastnici vrchařských MS Leu Johanidesovou zbylo až čtvrté místo. Na posledním MS ve stylu nahoru - dolů před dvěma lety na Novém Zélandě jsme získali celkem tři bronzové medaile zásluhou Pichrtové a týmů žen a juniorů. Letošní MS slibuje být zatím nejpočetnější přehlídkou vrchařského světa. I když podle mého názoru pojede do Ovronnaz silnější sestava než předloni do Wellingtonu, bude každý cenný kov v neustále rostoucí konkurenci zejména afrických a jihoamerických družstev velkým úspěchem.
Umístění našich na posledním MS nahoru - dolů (Wellington 25. 9. 2005)
Muži: nejlepší Jiří Žák42. místo, družstvo 15. místo.
Ženy: nejlepší Anna Pichrtová 3. místo, družstvo3. místo (Pichrtová - Matyášová - Milesová - Čermáková)
Junioři: nejlepší Jan Hamr 6. místo, družstvo 3. místo (Hamr - Rosenberg - M. Zapalač - Pazdera)
Juniorky: nejlepší: Lea Johanidesová 20. místo, družstvo 7. místo.

Ivo Domanský

Nominace na MS 2007 ve Švýcarském Ovronnaz

Článek byl publikován 21.08.2007, 08:57:44