Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Bludný Keňan pod Králickým Sněžníkem

Letošní ročník byl v pořadí 8. Byla to vlastně generálka před Mistrovstvím světa veteránů v běhu do vrchu, které se uskuteční 6. září 2008.

Závod patří nepochybně k našim nejobtížnějším běhům do vrchu. Respekt vzbuzuje délka 13 km i převýšení 963 m. Říká se, že závod začíná 5 km před cílem. Tam totiž přichází prudké stoupání vedoucí až do cíle.

Letošní ročník proběhl za slunečného počasí. Pamatuji si, že jsme to jeden rok běželi po dešti. V závěru stoupání to pak byl spíš běh potokem než po horské cestě. Místy nebylo vidět na kořeny ani na kameny. Prostě hrůza.

Tentokrát se CENY FIRMY ISCAREX zúčastnili dva Keňané. Především start Henryho Kosgeie dával tušit, že padne traťový rekord. Asi nikdo nepochyboval, že by se neumístil mezi prvními. Fotografoval jsem čelo závodu na 4. km, kde byla prémie starostky Dolní Moravy pro první ženu. Podle očekávání přiběhl Kosgei první, nikým neohrožován. Podobný náskok od balíku dalších závodníků měl i druhý Keňan Dickson Kimutai. Rychle jsme se přemístili na občerstvovačku na 8. km, kde byla také další prémie, tentokrát od firmy Saucony pro prvního muže, abychom zase stihli čelo startovního pole. K našemu velkému překvapení přiběhl z Keňanů pouze Kimutai a potom již naši závodníci. Kosgei se objevil až kolem 30. místa. Později jsme se dozvěděli, že jen kousek od místa, kde jsem ho ještě vyfotil na čele, špatně odbočil a než zjistil, že zabloudil, ztratil mnoho času a přišel nejen o možnost pokořit traťový rekord, ale také o umístění na špici. Pan Šimůnek potom předal Henrymu alespoň cenu útěchy.

Kromě Keňanů závod ozdobila světová vrchařská špička, naše Anička Pichrtová. Přestože si ještě stěžovala na únavu a dozvuky svého letošního zranění, dokázala nejen hravě zvítězit v ženské kategorii, ale hlavně téměř o minutu zlepšit svůj dosavadní traťový rekord.

Standa Kynčl, věkem již veterán, kromě Kimutaie letos nenašel přemožitele. Bylo to samozřejmě díky neúčasti české vrchařské špičky, ale i tak patří Standovi uznání. Jasně dokázal, že ještě v žádném případě nepatří do starého železa.

Další vítězové v jednotlivých kategoriích se celkem dali předvídat: junioři - Dušan Zapalač, muži C - Miloš Smrčka, muži D - Petr Leszkow, muži E - Jiří Libra, juniorky Martina Vévodová, ženy B - Lenka Jančaříková, ženy C - Blanka Paulů a ženy D - Jaroslava Grohová.

Nezbývá než poděkovat všem sponzorům, pořadatelům, pomocníkům a v neposlední řadě také závodníkům za to, že neváhali přijet do tohoto překrásného kouta přírody pod Králickým Sněžníkem. Díky a příští rok na mistrovství světa na shledanou!!

Miroslav Havran

Výsledky CENY FIRMY ISCAREX Dolní Morava - Králický Sněžník 2007

Článek od Ivo Domanského

Článek byl publikován 30.08.2007, 10:57:17