Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Běh Javorkou 2008

První květnová neděle byla opět v Javorce plná běžců všech věkových kategorií. Se startovními čísly bylo možné vidět jak tříleté děti, kterým při sbírání prvních závodních zkušeností zapáleně asistovali rodiče, tak i zkušené běžecké matadory s prokvetlými skráněmi. Běhat se dá skutečně v každém věku. Výkonnost pro účast v závodě není rozhodující, stačí zvolit odpovídající tempo. Tratě v Javorce mají přiměřenou délku a i hlavní závod, kde trať měří přesně 5 750 m, patří mezi ty kratší, leč je náročná svým profilem a ostrými zatáčkami.

V Běhu Javorkou je vypsáno velké množství kategorií včetně kategorií pro hendikepované sportovce. Ti mají omezené možnosti se zúčastňovat běžných sportovních akcí, a proto jsme se rozhodli tyto jejich příležitosti podporovat. Elán a soutěživost těchto sportovců je obdivuhodná, někdy až přesahující jejich schopnosti. Jejich snaha je pak umocněna bouřlivým povzbuzováním diváků. Díky sponzorům si mohou všichni z Javorky vždy odvézt drobné ceny a dárky, za které jsou velmi vděčni.

Kulturní program byl letos skromný, vystoupila pouze hudební skupina Buldock z Lanškrouna. Prostor před hudebním pavilonem i pavilon samotný je v havarijním stavu a není zatím vhodný pro jiná vystoupení. Těšíme se na plánovanou rekonstrukci této části parku a doufáme, že se změní i stav restaurace a budeme moci její prostory využít pro vytvoření lepšího zázemí k závodu. To nám citelně chybí, i když, jak jsem si přečetl připomínku v diskuzi k závodu, někomu chybějící sprchy nebudeme mít k dispozici asi nikdy.

Běh Javorkou je součástí celoroční regionální soutěže Fríí Iscarex Cup a také podruhé byl součástí Poháru Běhej.com. V této souvislosti se zvýšila i internetová propagace závodu a pozitivně se to odrazilo na účasti v hlavním závodě. Přibyl také velký stánek Adidasu, který nabízel nejen prodej značkové obuvi, ale také rady pro výběr správné obuvi a sportovní masáže před i po závodě. Firma Enervit dodala iontový nápoj pro všechny běžce.

Časový pořad se nám podařilo dodržet, došlo jen k nepatrnému zpoždění startu dorostenek a juniorek. Při přepisování záznamu od rozhodčích do počítače jsme se nevyvarovali několika překlepů v časech, byli jsme na ně ale včas upozorněni a nebyl problém provést opravu. Mrzí nás to, ale jsme bohužel jenom lidé ...

K jednotlivým sportovním výkonům závodníků se nechci vyjadřovat, ale bylo se na co dívat. Musím vyzdvihnout alespoň výkon vítěze mužů Michala Horáčka, který se zlepšuje závod od závodu a letos zatím běhá v životní formě. Přestože měl za sebou perný týden, ve kterém běžel již pátý závod, zaostal za traťovým rekordem pouhé 3 sekundy a před druhým v cíli měl náskok téměř 50 sekund. Letošní ročník také přinesl rekordní účast v hlavním závodě - 115 startujících. Na úzkých parkových cestách a okruhové trati bylo mnohdy těsno a nevím, do jakého počtu bychom si ještě mohli dovolit jít, aby byla zachována regulérnost závodu. Musím všechny běžce pochválit za příkladnou disciplinovanost při využívání průběhového a cílového koridoru. Každý si hlídal svůj odběhnutý počet kol a věděl, kdy jeho závod končí. V tomto směru by nám kontrolu průběhu usnadnili čipy. O možnosti rozdělit závod na dva běhy zatím neuvažujeme.

Běhu Javorkou se zúčastnilo celkem 290 závodníků. Chtěl bych za sebe i za všechny závodníky poděkovat členům Iscarex teamu za čas a úsilí, který věnovali přípravě a vlastnímu uspořádání závodu. A rovněž všem sponzorům za finanční a materiální podporu. Děkujeme a na 15. ročníku Běhu Javorkou nashledanou.

Aleš Stránský
ředitel závodu

Článek byl publikován 05.05.2008, 15:47:56