Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

CENA FIRMY ISCAREX: Letní vrchol seriálu běhů do vrchu

To, co jsou pro atlety Mistrovství republiky na dráze, pro silniční běžce třeba Běchovice nebo pro maratónce PIM, to je pro vrchaře zcela jistě specifický závod v běhu do vrchu na trati Dolní Morava - Králický Sněžník.
Letošní jubilejní 10. ročník bude mít určitě opět punc nejvyšší kvality jak po stránce organizační, tak závodní, neboť pořadatelé z teamu Iscarex, kteří naprosto famózním způsobem zvládli loňské nádherné Mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu, s pečlivostí a náročností sobě vlastní, neponechají nic náhodě a naprosto jistě budou mít, jako pokaždé, propracované všechny detaily závodu i organizaci dne do nejmenších podrobností.

Je samozřejmé, že Králičák, jak se mu běžně říká, patří do SAUCONY Českého poháru do vrchu a je zařazen do kategorie SUPER. Musím podotknout, že veškeré rozsáhlé informace včetně přihlášky naleznete na www.kralicak.cz.

Tedy abych se vrátil k tomu pro vás asi podstatnému. Start závodu je v sobotu 15. srpna u obecního úřadu Dolní Morava v 11 hodin, přičemž prezentace probíhá již od rána v Areálu snů. Je důležité podotknout, že na start kategorie mužů E, lidového běhu a juniorek, kteří mají trasu jen 5 km dlouhou a převýšení 520 m, odjíždí autobus již v 10:15 do Tvarožných děr.

Všichni ostatní se můžou těšit na nesmírně náročnou trať po stráních, vrstevnicích a lesních cestách, či pěšinkách v pohoří Králického Sněžníku v celkové délce 13 km s převýšením 963 metrů.

Určitě si asi nebudete moct vychutnat tu okolní nádheru úplně do detailů při vlastním závodě, ale z vrcholu Králického Sněžníku, kde je cíl a pak při cestě zpět si můžete užít naplno neopakovatelnou krásu okolí, zeleně lesů, vůně horských květin, malebnosti vesniček kdesi v hlubokém údolí, ale i hrdosti nad sebou, že jste se dokázali v tak krátkém čase dostat až tak neuvěřitelně vysoko a jen si v duchu říct, kolik na to asi spotřebují času běžní turisté. A proto já tvrdím: Všichni, kteří se na tento závod odváží a v pohodě jej zvládnou, jsou u mě borci! A to již nemluvím o těch, co se umisťují na čelních pozicích. Pro ně asi není vhodné nalézt ten správný výraz, kterým by se dal ocenit jejich, pro mě, nadlidský výkon.

Ovšem tímto den ani zdaleka nekončí, poněvadž po návratu závodníků z trati a po obědě, který se vydává od 13 do 16 hodin, následuje velkolepý kulturní program, moderovaný opět Janem Čenským. Mimo něj vás bude po celou dobu provázet DJ Petr Svoboda. V průběhu odpoledne vystoupí i skupina historického šermu Lucrecia, travesty show Hanky Panky, zahraje Beatles Revival BROUCI BAND a průběžně to vše bude doplňovat hudební skupina Kontraband Celního úřadu v Ústí nad Orlicí.

Samozřejmě dojde mezi tím i na tradiční losování bohaté tomboly a také, a to hlavně, neboť je to přece jen měření sil ve sportovním výkonu, k vyhlášení výsledků celého závodu a ocenění nejlepších vrchařů.

Pokud nemusíte nikam spěchat, tak se zde určitě pobavíte až do hluboké noci, možná tam, v tom tichu hlubokých hvozdů i přespíte a druhý den si znovu osvěžíte hlavu, myšlenky i plíce čerstvým horským vzduchem při regeneračním výklusu po okolí.

Myslím, že jsem vše důležité shrnul a tak mi už nezbývá nic jiného, než vás na třetí srpnovou sobotu pozvat na běžecký vrchařský svátek slovy ředitele závodu Jana Šimůnka:

Milí běžci, čas letí neúprosným tempem kupředu. Je mi ctí vás přivítat opět po roce pod pramenem řeky Moravy. Letošní rok je pro mne rokem plným mých osobních výročí. Také Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník má svým desátým ročníkem kulaté jubileum. Proto přijměte mé osobní pozvání a společně oslavme moji úspěšně zdolanou životní i firemní metu.

Zdeněk Smutný
autor je stálým spolupracovníkem serveru www.behej.com

Článek byl publikován 04.08.2009, 09:54:14