Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Čeněk Filingr - první vítěz Českého poháru v běhu do vrchu

Jen tři roky jsem běhal pod vedením trenéra, vzpomíná Čeněk Filingr, pak už jsem si tréninky připravoval sám. A dlužno podotknout, že hodně dobře, protože dokázal zaběhnout skvělé, pro většinu současných vytrvalců už bohužel téměř nedosažitelné výkony.

Pochází z Kadaně a ve 14 letech začal s atletikou. Po prvním roce běžecké přípravy se zaměřil na střední tratě. Osobní rekord na 1500m, když zaběhl čas 3:52,00, má z léta 1986. Ihned v následujícím roce zvládl 5000m za 14:32,50. Poté, co přešel mezi vytrvalce, předvedl, že maratón dokáže zvládnout velmi dobře také, čas 2:22:27 je toho důkazem.



2. 8. 2003, Běh na Lysou horu


Jeho první běžecké krůčky vedla velká trenérská osobnost Aleš Zalabák, který později v Jablonci, kam se přestěhoval za možností dělat atletiku na vysoké úrovni, dokázal se svými svěřenci vytvořit dodnes platné národní rekordy na 1500, 5000 i 10000 m, ale to už je hodně pěkných pár let nazpět. A bohužel nějací perspektivní mladí a kvalitní běžci, kteří by tyto výkony alespoň vyrovnali, jsou u nás pořád v nedohlednu.

Ze své běžecké kariéry si cením nejen všech svých medailí z republikových mistrovství, ale také toho, že jsem při svých 680 závodních startech pokaždé doběhl do cíle. Nikdy jsem nevzdal, říká Čeněk, sám později velmi úspěšný trenér. Ale daleko výš stavím výsledky svých svěřenců, kteří pod mým vedením získali desítky titulů a medailí. Ten pocit, kdy si oni běželi pro vítězství, byl pro mě daleko silnější, než když jsem vyhrával já.



4. 10. 2003, Běh na Praděd


Obdivovatel britských mílařů, jimž vévodili tenkrát nejlepší středotraťaři světa, Ovett, Coe a Cram, se dostal k běhům do vrchu ihned v jejich začátcích u nás, tedy v roce 1986. v Kadani a okolí, kde jsem trénoval, jsou nádherné kopcovité terény, tak jsem s tímto typem závodů neměl vůbec žádné problémy. Spíše naopak a proto jsem tyto soutěže v termínovce velmi rád uvítal,probírá se vzpomínkami a vzápětí dodává: Přesto nikdy nebyly kopce mým hlavním cílem, ale sloužily mi převážně jako doplněk ke zkvalitnění tréninkového zatížení.

A zřejmě bral tyto tréninky velmi vážně, neboť mu dopomohly vyhrát již v prvním roce, kdy se u nás začal tento seriál běhat, tedy v 86 roku, Český pohár v bězích do vrchu a v následujícím roce to zopakoval. Ještě i v roce 1991 dokázal zvítězit v celkovém hodnocení a tehdy si také poprvé vybojoval reprezentační dres. Stejně tak jako dál i v letech 1995 a 1999. Bohužel pokaždé se trefil při svém reprezentačním startu do závodů, které se běžely systémem nahoru a dolů, což mu většinou nevyhovovalo, proto také nebyl nikdy moc spokojený se svým vystoupením na světových soutěžích, neboť se pohyboval za cílovou páskou v hloubi startovního pole, pokaždé někde kolem 50. nebo 70. místa. Neseděly mu totiž tratě s dlouhými seběhy. Nahoru to zvládl vždy velmi dobře, ale z kopců dolů už na tom byl hůř.



25. 4. 2003, Horní Maršov - Pomezní Boudy


V prvních ročnících našeho poháru bylo málo závodů. Jenže rok od roku se to měnilo. Přibývaly nové a nové akce, s nimi přišlo samozřejmě jiné bodování a hlavně, narůstala konkurence. Mimochodem je stejně zajímavé, že poměrně velká skupina běžců, kteří začínali před více jak dvaceti lety, se ve výsledkových listinách objevuje i nyní a někteří tam jsou průběžně pořád, všímá si náš bývalý elitní vrchař, který přesto, že v kopcích předváděl skvělé výkony, jim obvykle nedával přednost před ostatními závody, neboť pro něj to vždy byl jen vynikající tréninkový prostředek, i když je nesmírně rád běhal, stejně tak jako krosy.

Fascinovala mě úžasně kamarádská atmosféra těchto závodů. Jezdil jsem na ně nesmírně rád, i když byly všechny hrozně daleko. Bohužel v naší oblasti se mimo té, co jsem pořádal já, žádná další vrchařská soutěž nekonala, komentuje svůj vztah k těmto běhům a nezapomíná dodat: Jenže to pokaždé stálo za to. Mám rád hory. I na dovolenou, když už se na ni tedy dostanu, tak zamířím do hor. Rozhodně ne k moři. A také mi to přineslo spoustu krásných zážitků, celoživotních kamarádů a hlavně - reprezentační dres a toho si velmi vážím.

V současné době pracuje jako finanční poradce a žije se svým synem v Mostě. Začínám se znovu trochu rozbíhat, protože chci pomoci klukovi, který se rozhodl skončit s fotbalem a věnovat se přece jen běhání. A tak věřím, že se v brzké době zase objevím mezi kamarády na svých oblíbených vrchařských závodech, říká Čeněk Filingr, absolutně první vítěz Českého poháru v bězích do vrchu.


Čeněk Filingr - výsledky a fotogalerie


Zdeněk Smutný

Článek byl publikován 30.09.2009, 07:58:38