Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Magda Hajzlerová - přírodní talent

Již jako malé děvčátko udivovala Magda svým dokonalým běžeckým stylem a tím bylo jasné, že, přestože se věnovala sjezdovému lyžování, skončí u atletiky. Její běžecká kariéra měla závratně strmý vzestup a už v žákovských kategoriích vytvořila v roce 1987 tři, tehdy československé, rekordy na tratích 1500, 2000 a 3000 m. Vybojovala řadu medailí na Mistrovstvích České i Československé republiky ve všech věkových kategoriích a svým poctivým přístupem k tréninku byla předurčena i k vyšším cílům. Mezi atletickými soutěžemi koketovala, a to velmi úspěšně, i s triatlonem, duatlonem a silniční cyklistikou.

Přesto neustále patřila mezi nejlepší české vytrvalkyně. Za svou dlouholetou kariéru vyhrála neuvěřitelné množství různých běžeckých závodů, ať na dráze, silnici či v terénu. Přesto pořád doufala, že se prosadí i v reprezentačním dresu a to se jí podařilo s obrovským boomem běhů do vrchu. Zde objevila svoji disciplínu a výbornými výkony se velmi rychle dostala do reprezentace.



25. 9. 1999, MS v běhu do vrchu, Borneo


Pomalu jsem už přestávala věřit, že se mi někdy podaří reprezentovat, připomíná Magda svou dlouhou cestu k vytouženému dresu. I z těch vrchů jsem měla zpočátku velký respekt, jenže mi to začalo jít a tak jsme se zkusili i s trenérem na ně zaměřit. Okamžitě se to projevilo. V nominačních závodech se mi konečně podařilo zabojovat a tak si splnit svůj životní sen.

Již v roce 1998 startovala na Mistrovství Evropy v Sestriére, kde odvedla skvělý výkon, poté co doběhla na 23. místě. V témže roce se kvalifikovala i na Mistrovství světa, které pořádala Francie na ostrově Réunion, kde opět potvrdila vynikající formu, když vybojovala 40. místo.



???


Tam se mi obzvlášť dařilo a hlavně, je to nádherný ostrov s nezapomenutelnými přírodními scenériemi, vzpomíná velmi ráda na tento závod a vzápětí dodává: Nikdy bych nevěřila, do jakých úžasných koutů světa se můžu dostat s během do vrchu. Kariéru završila startem na Mistrovství světa pořádaném v Malajsii na ostrově Borneo v roce 1999.

Tam už to byla úžasná tečka za mou sportovní dráhou, říká: Prožili jsme fantastický týden snů se zážitky na celý život. Viděla jsem neuvěřitelně krásná místa nejen v přírodní rezervaci, kudy vedla trať závodu, ale i na těch ostrovech, které jsme si stačili prohlédnout a jsem ráda, že se mi tam podařilo dostat, protože se do této ostrovní země zřejmě nikdy víc nepodívám.



9. 8. 2006, Male Svatoňovice - Žaltman


I když už předpokládala, že skončí, přesto ještě zvládla reprezentovat republiku i v roce 2000 na Mistrovství Evropy v Miedzygórze. Mezitím se stačila vdát. Vzala si svého dlouholetého tréninkového parťáka, skvělého běžce Jiřího Hajzlera a spolu nyní vychovávají syny Sebastiana a Mária.

Samozřejmě sama dělá maximum pro rozvoj atletiky ve Vyškově, ať už jako opora atletického družstva žen AHA Vyškov, když se v v rámci svých současných možností snaží pomáhat svými výkony k postupu tohoto družstva do I. ligy, nebo jako trenérka sportovních tříd se zaměřením na atletiku při ZŠ Letní pole Vyškov.



11. 11. 2006, Běh Dlouhými záhony, Úpice


Svým poctivým přístupem ke sportu i k životu je příkladem i dalším adeptům a adeptkám atletiky, jimž jako trenérka předává zkušenosti, buď na tréninku na nově zrekonstruovaném stadionu ve Vyškově, nebo na atletických soutěžích po celé republice. Vrchy mi daly hodně, nedám na ně dopustit, a přestože se nyní věnuji převážně dráhové atletice, určitě se někdy mezi tu perfektní partu skvělých lidí, kteří se kolem těchto závodů pohybují, ať už jako závodníci nebo i pořadatelé, ráda zase někdy podívám, uzavírá Magda Hajzlerová náš rozhovor.


Zdeňek Smutný

Článek byl publikován 21.10.2009, 07:58:10