Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Tři rekordy na Mistrovství světa!

Hned tři vylepšená maxima zaznamenal již šestý ročník mistrovství světa v běhu z Dlouhé Třebové do Řetové a pití dvou lahvových piv. Neodolaly absolutní světové rekordy v mužské ani ženské kategorii, pořadatele navíc potěšilo překonání nejvyšší účasti z minulého ročníku.

Za ideálních povětrnostních podmínek se na dobře připravenou trať (děkujeme pořadatelům Českotřebovského cyklomaratonu, že se po nás s kusem trati částečně opičí..:) ), postavilo 25 závodníků, z toho dokonce šest odvážných žen. U prvního pivního stanoviště se chopili piva jako první dva největší favorité Honza Šimůnek a Martin Vacek ještě společně, avšak jako první již s citelným náskokem odbíhal obhájce titulu Martin. Na druhém pivu své vedení ještě navýšil, a protože si špatně na startu zmáčkl stopky, netušil, jaký přesně má čas. Možná proto dal do finiše všechny síly a v cíli byl sám překvapen z fantastického světového rekordu, který má nyní hodnotu 16:42. Druhý Honza doběhl ve stále vynikajícím čase 18:06. Ukázalo se, jak velkou mohou hrát roli zkušenosti se závodem a rychlost na pivních stanovištích u dvou běžecky vyrovnaných závodníků. Na třetím místě potvrdil dobrou výkonost vloni druhý Tomáš Budil.

V závodě žen se odehrávalo drama až do cílové rovinky na hrázi dělící Miroslavovu zemi a půlnoční království. A rovněž u děvčat dokázala rychlost na pivu kompenzovat o něco rychlejší běh. Staronová mistryně světa Jana Pilgrová vždy dobíhala na pivo s menší ztrátou, ale vybíhala s mírným náskokem před Pavlou Šimůnkovou. Atletická průprava se projevila, Pavla Janu každým krokem stahovala, ale v cíli přeci jen jedna vteřina chyběla, protože Jana se hnána diváky vybičovala a stejně jako Martin posunula hranice lidských možností na čas 23:18. Obě děvčata zaslouží velký dík za krásný souboj a skvělý výkon, vždyť skončila v celkovém pořadí i mezi muži na šestém, resp. sedmém místě. Třetí ženou v cíli byla letošní prvoběžkyně, „indiánka“ Renata Veselá.

Děkujeme všem závodníkům za přízeň a příjemnou atmosféru při vyhlášení výsledků na Presích. Zvláštní poděkování patří všem rozhodčím a veteránskému běžci Bohoušovi Pilgrovi (čtrnáctý absolutně), za sponzoring a podporu myšlenky a zdravého ducha závodu.

Naviděnou při sedmém ročníku v roce 2013 se těší pořadatelé Luďa a Tomáš! :)

Výsledky ve formátu PDF

Článek byl publikován 12.06.2012, 07:12:46