Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

HROB 2012

Pokud nevíte, co HROB znamená, tak je to horský orientační běh. Letošní MČR v horském OB 2012 se konalo v Moravském krasu 3.- 4.11. Pořadatelé měli na stránkách závodu napsáno:
HROB, to může být hodně dlouhý závod vytrvalců.
HROB, to může být extremní běžecký závod.
HROB, to může být ale i příjemný výlet v Moravském krasu.
Záleží jen na vás, jak dlouhou trať si vyberete a jak to pojmete. Můžete hrozně běžet anebo si jen tak v klidu jít.



A tak letos jsem se konečně odhodlal si tento náročný závod zkusit. Protože je to závod dvojic, přemluvil jsem ještě Martina. Do elitní kategorie HH jsme se necpali. Nechtěli jsme konkurovat :) elitním a mnohem mladším závodníkům. Vzhledem k pokročilému věku jsme zvolili o něco lehčí kategorii HH40. S Martinem v běžeckých závodech, ač každý v jiné kategorii, svádíme často nelítostné boje a nic si nedáme zadarmo. Tentokrát jsme byli pár, který potáhne za jeden provaz. I když Martin má méně zkušeností s mapou než já, fyzická vyrovnanost naší dvojice měla být velkou výhodou.



Sobotní etapa začínala přesunem na start, což bylo téměř 4 km. Proč ne. V HROBu nehraje vzdálenost žádnou roli. Po startu jsme se rozprchli posbírat 10 kontrol ve volném pořadí. Tady se nám, myslím, dařilo, žádný velký kufr se nekonal a sil bylo na rozdávání. Pak jsme vyfasovali druhou mapu a pustili se do boje s dalšími kontrolami, teď už ve stanoveném pořadí. Šplhali jsme nahoru, sbíhali dolů, přeskakovali potoky, bořili se do bažin, obíhali skalky i celá údolí. Nádherná podzimní krajina, příjemné počasí, paráda. Čas plynul daleko rychleji než při hladkém běhu a tak jsme se celkem bez problémů po 3 a půl hodinách dostali do cíle. Byli jsme mile překvapeni průběžným 3. místem. Se ztrátou pouhých 8 minut na vedoucí tým to byla dobrá výchozí pozice do nedělní etapy. Nohy byly unavené, ale jsme zvyklí běhat dva závody za víkend a soupeři jsou na tom určitě hůř, říkali jsme si s Martinem a už se těšili na další den.



V neděli ráno jsme nastoupili do závodu sice se ztrátou z první etapy, ale s velkým odhodláním. Vletěli jsme do lesa a hned na první kontrole nechali tak 5 minut. Takhle ne, říkal jsem si a koncentroval se na další postupy. A šlo nám to dobře. Občas jsme při dohledávce ztratili trochu času, jindy postup nebyl nejvhodnější, vytrestal nás neprůchodný terén, příliš prudká stráň, do které jsme šplhali po čtyřech s mapou v zubech, ale blížili jsme se úspěšně k cíli.



Od sběrné kontroly to už bylo jen o vůli. Martin trochu fňukal, že si ten poslední kopec vyjde, ale v polovině kopce se za mého povzbuzování rozběhl a po čtyřech hodinách jsme bok po boku zdolávali poslední louku a ocitli se v cíli.

Příjemným šokem bylo zjištění, že jsme v kategorii HH40 dorazili do cíle jako první a dokázali při své premiéře zvítězit. Únava byla velká, ale ten vítězný pocit ji odsunul do pozadí. Celý HROB byl pro mne i pro Martina velkým zážitkem a musím uznat, že to byla drsná prověrka našich fyzických sil. Tradičními účastníky byli také Filip, Tomáš, Luděk a vůbec celá rodina Pilgrova. A jak to viděli oni? Na to se musíte zeptat už jich...

Výsledky, postupy na mapách, fotky a další informace o HROBu jsou na stránkách pořadatelů:

http://hrob2012.adamna.net/novinky-a-clanky.htm

Aleš a Martin alias Vykradači HROBů

Článek byl publikován 16.11.2012, 08:51:24