Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Atletika pro děti a mládež v České Třebové

V únorovém vydání Českotřebovského zpravodaje se objevila reakce (a reakce na reakci :) na článek zveřejněný v lednovém čísle s názvem Iscarex rozdával poháry. S laskavým svolením vydavatele předkládáme původní článek i obě reakce...

Původní článek na webu Českotřebovského deníku ze dne 17. 12. 2013:

Iscarex rozdával poháry


Reakce na článek od paní Břeňové:

Chtěla bych uvést na pravou míru výsledky dětských kategoriích. To že Česká Třebová měla v Dětském Iscarex cupu 2013 (10 kategorií 8-17 let) na stupních vítězů své zastoupení až v nejstarší kategorii dorostenců 16-17 let – Jiří Moravec 2.místo a dorostenek 16-17 let – Michaela Stránská 1.místo, není úplná informace. Ještě zde totiž nalezneme v kategorii nejmladší žákyně I. 8-9 let – Markétu Burešovou 2.místo a Sáru Serbouskovou 1.místo, obě též z České Třebové. Sára Serbousková všechny zmiňované ještě předčila, když se stala absolutní vítězkou dětské kategorie s největším počtem dosažených bodů a převzala si tedy poháry dva. Na dětské výsledkové listině Iscarex cupu 2013 pak nalezneme 12 českotřebovských jmen, což si myslím,že není tak málo,když vezmeme v úvahu fakt,že zde bohužel není žádný atletický klub,běžecký oddíl,nebo nějaká jiná organizace,která by se v tomto směru dětem a mládeži věnovala.

Nejblíže je tomu atletický kroužek při základní škole,který vede pan učitel Doseděl a Ski klub Česká Třebová,pod kterým většina dětí závodí. Ti se ale orientují na běžecké lyžování,takže to stejně většinou zůstává na rodičích,pokud chtějí objíždět běžecké závody. Pak se ale nedivme,že mládež dojíždí do okolních měst a závodí za někoho jiného. Třeba v kategorii starších žáků 14-15 let nalezneme též Třebováka Patrika Vebra 3.místo, závodícího za Ústí nad Orlicí. A to je smutná realita,protože mnozí by rádi reprezentovali naše „město sportu“ ,ale nemají za koho. Chybí zde zázemí a tartanová dráha. Není potřeba hned celý atletický stadión, ale alespoň ovál 400m se čtyřmi dráhami, jaký mají skoro ve všech větších okolních městech. Je pravda že kros se dá běhat kdekoliv, ale pokud chceme trénovat na atletické závody a kratší tratě, musíme jinam. Jezdíme třeba do Chocně, Lanškrouna,Svitav a Ústí nad Orlicí. Ale dráhy nechybí ani ve Vysokém Mýtě,Litomyšli,Poličce,Jablonném nad Orlicí,Jaroměři. Když se tak zamyslím,které srovnatelné město v okolí je na tom podobně,byl by to pouze Žamberk, který má také spoustu sportovišť, ale tartan chybí. A ohledně zveřejňování běžeckých výsledků má pisatel pravdu,že málokdy je někde nalezneme. A když, tak většinou neúplné, bez dětských kategorií. Lednový článek uvedl též jen dospělé.Bude to tím,že je opravdu nemá kdo zveřejňovat. Dovídáme se pouze o sportovcích z větších oddílů se zázemím,jako jsou třeba fotbal,hokej,plavání,volejbal,tenis a judo.

Výsledkové listiny Iscarex běhů si každý může najít na internetových stránkách Iscarexu, ani ten ale s mládeží nepracuje. Výše zmiňovaná Sára Serbousková vítězka dětského Iscarex cupu 2013 loni odběhala kolem 40ti závodů (terén i dráhu).Prakticky skoro každý svůj start proměnila ve vítězství. Myslím, že lepší sezónu si sportovec nemůže ani přát a dokonce málokterému se to kdy podaří.O jejím největším letošním úspěchu – vítězství na Čokoládové tretře v Ostravě (běh na 200m),přidruženém dětském závodu Zlaté tretry jste se ve zpravodaji dočíst mohli. Ale je pravda,že třeba výsledky týdne sportu se nezveřejňují. Zde Sára vyhrála atletický čtyřboj jednotlivců. V běžeckém seriálu Pekelý kilometr 2013 nejen že zvítězila,ale vyhrála ve všech jeho závodech (trať v terénu do sjezdovky).Stejný scénář se opakoval i na atletickém stadionu v Lanškrouně při běžeckém seriálu Zemská míle 2013(dráha 400m). Myslím,že se v dnešní době i v České Třebové formuje celá skupina nadšených mladých běžců o kterých snad ještě uslyšíme. Zatím to ale zůstává pouze na rodičích. Nezbývá tedy než popřát všem běžcům mnoho dalších úspěchů a hlavně nějaké to zázemí, kde by mohli trénovat,oddíl a trenéry,kteří by o ně měli zájem.

Lenka Břeňová


Reakce na příspěvek paní Břeňové od pana Friše:

Pisatelka ve svém příspěvku zmínila několik témat týkajících se atletiky, resp. běhání dětí a mládeže v České Třebové. Úvodem to bylo určité rozhořčení nad tím, že při uveřejňování výsledků běžeckých soutěží (zde je uveden např. Iscarex pohár) nejsou uvedeny v médiích kategorie nejmenších. Souhlasím s pisatelkou, že je to škoda, možná i chyba, protože právě podpora a zviditelňování těch nejmenších a jejich zásluh může být pro ně dobrou motivací a odměnou, ale také propagací sportu, nebo sportovní akce pro další děti, kamarády a jejich rodiče. Takže se jen přimlouvám ke všem pořadatelům a novinářům a přispěvatelům: kde to jde, tak chvalte a piště. Dále se pisatelka zmínila o tom, že v České Třebové není žádný atletický, či běžecký klub, který by se věnoval výchově mládeže a že zde nemáme atletický stadion s tartanovou dráhou.

Já bych k tomu chtěl poznamenat, že na jedné straně to sice je pravda, ale na straně druhé, že z toho nějak moc smutní zase být nemusíme. Jednak máme ve Třebové velké množství jiných sportovních oddílů různého zaměření, různých velikostí. Děti a mládež mají opravdu pestrý výběr a není třeba zde jednotlivé sporty vyjmenovávat. A dále si myslím, že není nutné a ani vhodné, aby se děti ve věku od šesti, sedmi, osmi let věnovaly jedné sportovní specializaci. A to včetně běhání. Je třeba, aby děti sportovaly, hýbaly se a hrály si. Aby ve svém věku poznaly toho více a mohly si vybrat. Kolik atletů začínalo třeba s fotbalem, nebo jiným sportem. A vůbec není nutné, aby základní tělesnou dovednost děti získávaly na tartanovém oválu.

Proto bych nezavrhoval běžeckou část třebovského Ski klubu, z něhož vyšly třeba naše nadějné biatlonistky Kristýna Černá, nebo Lea Johanidesová (mimochodem, víte, že Lea jede do Soči?), ale i běžci – atleti. A že jich nebylo málo. Iscarex jsem už v minulosti chválil a chválím za jeho velmi prospěšnou pořadatelskou činnost a propagaci sportu. Musíme si uvědomit, že běhání není jen o tartanovém oválu, ale na jedné straně o lidech, kteří mají zkušenosti, ochotu a především kupu volného času a zapálení pro věc – tedy trenérech a činovnících oddílů. Možná i určité tradici v daném místě. A na druhé straně o zájmu dětí a ochotě rodičů spolupracovat.

Takže, jestliže máte doma nadané dítě, které je zapáleno do atletiky (lehká atletika je nejenom běhání, ale i sprinty, překážky, skoky, hody, vrhy a víceboje), pak se svěřte zkušeným a vybírejte si z nabídky v blízkém regionu. To dojíždění pár kilometrů za to stojí. Věřte, že jestliže Vaše dítě u atletiky (ale i jiného sportu) zůstane, pak budete za čas hledat ve vzdálenějším regionu a následně v celé republice. Přál bych Vám, aby úspěchy byly takové, aby i ta naše republika Vám byla malá. A pak Vám bude jedno, že jste začínali s běháním na trávě, či škvárovém oválu a ne každý den rutinou na tartanu.

Tak kam? :

Jiskra Litomyšl (12 km) – obraťte se na pana učitele Petra Doseděla (zmiňovaného ve výše uvedeném příspěvku paní pisatelky) ze ZŠ Habrmanova, nebo hledejte na www.atletikalitomysl.estranky.cz

Jiskra Ústí nad Orlicí (10 km) - www.atletikauo.cz - tam se dozvíte o trenérech a jejich specializacích

Ski - klub Česká Třebová (doma, většinou na Horách) – http://www.skict.cz, nebo informace ve skříňce na krytu na Novém Náměstí

AC Choceň (vláčkem 20 minut) – trenéři pan Kopecký, paní Lakotová a paní Frydrychová

AC Vysoké Mýto (20km) – http://ac-vysoke-myto.webnode.cz/

dále pak atletika Svitavy, atletika Polička a další.

Sportu zdar

Tomáš FRIŠ

Článek byl publikován 04.02.2014, 07:58:39