Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Beroun viděl nebo spíše neviděl MČR v běhu na 10 000 m

Šampionát se konal na stadionu v Berouně v sobotu 30. dubna 2016. Týden před Pražským maratonem a v konkurenci mnoho dalších trialových či silničních závodů se dalo tušit, že se v Berouně nesejde velká konkurence. Pozitivní bylo, že přijeli obhájci 3 titulů z loňského roku Lukáš Olejníček, Moira Stewartová a Míša Stránská. Celkový počet účastníků byl ale nízký a řada běžců z naší špičky chyběla. Pokud ČAS či pořadatel nevypíše do budoucna nějaké motivační finanční odměny, podmíněné třeba splněním časového limitu, budou závodníci dávat přednost pro ně lukrativnějším závodům typu Agrofert run či Run Tour. Titul z dráhové desítky totiž pro závodníky ani veřejnost příliš mnoho neznamená. Tak to bohužel je.

V Berouně chyběli i diváci. Ti dali přednost jiným zážitkům, např. z výletu do přírody za krásného jarního počasí. Využil jsem příležitosti, abych se proběhl okolím Berouna a potkával jsem desítky lidí na kolech či pěšky. Na stadionu však zůstala tribuna zcela prázdná. To je další věc na zamyšlení. Diváci by možná na atletiku přišli, ale to by buď musela běžet celá naše špička, nebo ještě lépe by program musel nabídnout cosi více - další disciplíny. Pomohlo by, kdyby mistrovská desítka byla součástí nějakého atletického mítinku.

Míša obhajovat titul ve své kategorii nemohla. Juniorky o tento těžký závod dlouhodobě zájem nemají a v soutěži musí startovat minimálně tři. Přihlásily se dvě, do závodu nastoupila pouze jedna. Míša zkusila běžet tempo na český juniorský rekord, který je těsně pod hranící 36 minut. Závod byl rozběhnutý tempově dobře, Míša měla trojku za 10:45 a na vedoucí trojici ztrácela asi 12 s. Poměrně teplé počasí a intenzivní slunce si však začalo vybírat daň a Míša tempo neudržela. Polovinou závodu probíhala v čase 18:08 a na osmém kilometru boj s časem vzdala a ze závodu odstoupila. Adéla bohužel také nedoběhla. Obě teď intenzivně řeší studijní povinnosti, a tak se dá pochopit, že mají v hlavě jiné priority než běhání. Míše přejeme úspěšnou maturitu a Áje zvládnutí Bc zkoušek.

Naši chlapci, Michal i Filip se s teplým počasím a kroužením na ovále vypořádali psychicky lépe a oba závod zdárně dokončili. Očekávaných časů se však také nedočkali. Michal nastoupil po dvou nočních v práci, což já si vůbec nedovedu představit, že bych běžel závod. Protože se po startu nikomu nechtělo dopředu, postaral se dokonce jako nejzkušenější závodník mladým chlapcům o tempo. Čelo závodu proběhlo metou 5. kilometru za 15:50 a bylo jasné, že kvalitních časů se nedočkáme. To, co se očekávalo od Lukáše Olejníčka v závěru závodu, nastalo už na konci šestého kilometru. Lukáš razantně nastoupil, zcela lehce se vzdálil pronásledovatelům a běžel si dál svůj závod. Druhou polovinu závodu zvládl rychleji za 15:24. Ve skupině pronásledovatelů se držel statečně i Filip a nakonec z toho bylo krásné 6. místo a nový PB 31:53,86. Gratulujeme! Michal doběhl na místě třináctém.

Aleš Stránský
ČTBK Iscarex

Celá fotogalerie

Článek byl publikován 03.05.2016, 08:24:46