Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Účast na MS v Suse

Do Susy (Itálie) jsme dorazili 2 hodiny před slavnostním zahájením a tak nás městečko hned přivítalo tou správnou atmosférou. Všude spousta sportovců hubeňourů, kteří se chystali do průvodu. Tento slavnostní průvod pak prošel historickým centrem až na místo slavnostního zahájení. Počasí bylo typicky italské, azuro a vedro, a to po celou dobu MS.

V sobotu startovaly všechny ženské kategorie a kategorie mužů starších 55 let. Čekala je 6,5 km dlouhá trať s převýšením cca 750 m. Spolu s Bořkem a Pepou Skalickým jsme fandili ostatním českým zástupcům. Především Jana Matyášová běžela famózně. Měl jsem obavu, že to přepálila, ale očividně věděla co dělá a vybojovala stříbrnou medaili. Společně s Miroslavou Hanákovou a Libuší Vlachyňskou ještě dosáhly na stříbro v týmovém závodě žen kategorie 50. Velká gratulace!

Radovali jsme se z úspěchu a během čekání na medailový ceremoniál hltali jejich zkušenosti z trati. Míra Krsek ..takové jatka jsem ještě nezažil, vedro, prach a kamení.. Syn Tomáš se vrátil z obhlídky nedělní dlouhé trasy po 6ti hodinách pěkně vyřízený. Respekt z tratě narůstal. Celou trať pečlivě nafotil a večer mi udělil podrobné pokyny jak si rozložit síly, kde raději přejít do chůze a pošetřit a naopak kde běžet i kdybych se už nemohl ani plazit :. Následovalo těžké rozhodování jakou zvolit obuv.

V neděli startovali závodníci mužských kategorií 35, 40, 45 a 50. Trať dlouhá 11 200 m s výsledným převýšením (dle Garminu) 1 526 m. Od brzkého rána bylo vedro jak v Itálii. Start byl pod obloukem v hradbách středověkého hradu. Po startu následoval krátký seběh a pak se celé startovní pole (cca 250 závodníků) vřítilo do úzkých uliček v centru Susy. Dával jsem si pozor na nebezpečí kolize a hlídal si vhodnou stopu mimo dlažební kostky. První 2 km jsme s Bořkem běželi v ustáleném tempu 3:30 a cítil jsem se překvapivě dobře. Od 2 km se začalo stoupat, chvíli po asfaltu, poté už jen terénem. Bořek jde hned na úpatí kopce přede mne a já si zvolňuji do úspornějšího tempa. Před 3 km, kde začínal terén, je Bořek 10 m přede mnou a já se začínám přesně řídit pokyny Tomáše. V prudkém kamenitém stoupání přecházím do chůze a zjišťuji, že tímto úsporným stylem jsem stejně rychlý jako cupitající běžci. Vzhledem k podobné výkonnosti závodníků se pole nerozdrobilo, ale pouze natáhlo a tak se běželo stále v kontaktu, což mi pomáhalo udržovat tempo na hranici mých možností. V první polovině trati jsem spíše ztrácel pozice. V druhé polovině a především na posledním km jsem ale na 100 % zužitkoval zbyteček ušetřených sil a posouval se významně dopředu. Dle Tomových instrukcí měl být poslední km běhavý, marně jsem ho hledal :, byl jsem totálně KO, ale vzal jsem za to, vynechal poslední občerstvovačku a předběhl ještě několik 50níků. Pocitově mi závod sedl a s výsledným 16. místem v čase 1:27:11 jsem byl hodně spokojený. Bořek byl 12. s časem 1:25:34 a Josef Skalický na 45. místě. V cíli bylo připravené bohaté občerstvení a vzhledem k nádhernému počasí jsme si mohli náležitě vychutnat celou atmosféru závodu a krás okolních hor a výhledů do hlubokého údolí. Po adrenalinovém svozu zpět dolů do Susy jsme zjistili, že máme týmovou medaili za 3 místo. Super radost.

Několik fotek z trati a medailového ceremoniálu:

Moje hodnocení závodu:

K organizaci nemám co vytknout. Na trati dostatek občerstvovaček. Prostředí i atmosféra úžasné a trať závodu se mi moc líbila. Především ta naše druhá půlka, o kterou byli starší muži a ženy ochuzeni. Umím si představit, že v horách by mohla být trať ještě technicky daleko náročnější. O závodu také napsal na své stránce moc pěkný článek Bořek Jančík.

Výsledky všech závodníků a další informace o závodu jsou na stránkách pořadatele.

Roman Buriánek

Článek byl publikován 15.09.2016, 09:23:15