Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Šerák viděl napínavý souboj žen o medaile a nominaci na ME

Po roce se běželo znovu na Šerák, tentokrát na nové trati. Kromě MČR se bojovalo i o nominace na ME do Kamniku. Nová trať s místem startu v Bělé pod Pradědem má výborné zázemí, odpovídající délku i převýšení. Až potud vše v pořádku. Méně příznivá je skutečnost, že trať je značně jednoduchá. Až skoro na čtvrtý kilometr je mírné stoupání a teprve zde končí asfalt. Nejlepší závodníci zde běží tempem hluboko pod 4 minuty na kilometr. Po vběhnutí na lesní cesty se sklon zvýší, ale jednoduchý terén pokračuje a cesty jsou široké se stále stejným sklonem. Ani mrholení a občasné drobné kameny na cestě obtížnost tratě nezvýšily. Čas vítěze 41:34 minuty, odpovídá tempu 4:22 na kilometr a to hovoří za vše.

V mužích bojoval v hlavní kategorii mužů Filip. Podobně jako na dráhové desítce si vedl velmi dobře a obsadil krásné 6. místo s odstupem necelé 3 minuty na vítěze Roberta Krupičku. Robert coby známý matador všech evropských kopců dokonale zaskočil své soupeře, a pravděpodobně svým výkonem překvapil i sám sebe. Ten chlap snad nestárne. :) Klobouk dolů.

Napínavý souboj se odehrával v kategorii žen, kde se bojovalo na 2., 3. a 4. místě až do cíle. To mohu posoudit, protože jsem se mezi ženami na trati motal i já. S malým náskokem za vedoucí Pavlou Schornou, která běžela celkem v pohodě a odstup si hlídala, se odehrávala tvrdá bitva o medaile především mezi Luckou Maršánovou a naší Adélou. Nepatrně ztrácela čtvrtá Monika Hloušková. Děvčata si opakovaně nastupovala a snažila se jedna druhou setřást. To se jim nedařilo. Poslední nástup zkusila Adéla za snížené viditelnosti na hřebenu zhruba 500 m před cílem v domnění, že je do cíle už jen kousek. Nebylo a síly ji v posledním, již nečekaném kopci došly. Nakonec se nejvíce radovala Monika, která ze 4. místa v cílové rovince dokázala unavené holky ještě přespurtovat a skončila druhá.

Po závodě nás rozesmutnila zpráva, že z nominačního závodu budou nominovány pouze 3 ženy a čtvrté místo je rezervováno pro lyžařku Petru Novákovou (v loňském roce 5. na MS). Petra, která se nominačního závodu nezúčastnila, musí údajně svojí výkonnost prokázat na některém jiném závodě. Rozhodující slovo bude mít trenérská rada až při uzavírání nominace. Tak uvidíme a věříme, že to pro Adélu dobře dopadne.

Mezi juniory zvítězil David Vittek, mezi juniorkami, které běžely na kratší 6 km trati, porazila Simona Šamanová Sylvii Štiglerovou o pouhé dvě vteřiny.

A aby to bylo komplet kdo koho porazil, tak starší veterán Aleš porazil mladšího veterána Martina. O kousek. :)

Aleš Stránský

Článek byl publikován 23.05.2017, 08:34:37