Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Černá Hora pozlacená

MČR v běhu do vrchu pro rok 2019 a současně ME veteránů proběhlo v Janských Lázních i za účasti závodníků ISCAREX teamu a bylo pro nás velmi úspěšné. Získali jsme jeden titul Mistryně ČR a jeden titul Mistra Evropy.

Trať byla vedena terénem. Pořadatel TJ Maratonstav Úpice uváděl v různých materiálech různé délky i převýšení. Podle záznamu z hodinek závodníků trať MČR měřila necelých 11 km se součtem stoupání 900 m a trať ME veteránů rovných 8 km se součtem stoupání 700 m. Trať byla pro obě soutěže dobře postavená a dostatečně obtížná. Pro nejstarší veterány byla obtížnost možná až příliš velká.

Startovní listina MČR nebyla příliš početná, ale kvalitní. Zatímco muži v rámci MČR svedli vyrovnaný souboj, závod žen se odehrál v režii Adély Stránské, která zvítězila s přehledem, a na trati to vypadalo, že si závod užívá a neběží ani naplno. Po několika ne zcela povedených šampionátech se konečně dočkala titulu Mistryně ČR a určitě si to za poctivou přípravu a předvedený výkon plně zaslouží. Druhá doběhla Pavla Schorná Matyášová z pořadatelského TJ Maratonstav Úpice a třetí půlmaratonská mistryně ČR Tereza Hrochová z plzeňské Škodovky (na půlmaratonu v Pardubicích doběhla Adéla těsně čtvrtá, když celý závod běžela na bronzové pozici a o medaili přišla cca 500 m před cílem).

Pro titul mezi muži si doběhl zkušený vrchař Jan Janů z pardubické Hvězdy, před loňským vítězem Markem Chrascinou z Třince a třetí v cíli byl letošní maratonský šampion Vít Pavlišta z Liberce. Předpokládalo se, že do souboje o vrchařské medaile promluví také Robert Krupička a Ondra Fejfar. Robert však pro zranění nenastoupil a také jeho svěřenec Ondra sice do závodu nastoupil, ale nedokončil. První tři ženy i muži si zajistili přímou nominaci na ME v běhu do vrchu, které proběhne 7. července v Zermattu.

Ve výsledkové listině ME veteránů je celkem evidováno 328 závodníků - 225 mužů a 105 žen. Tento počet se dá považovat za průměrný až podprůměrný a bohužel některé kategorie ani neměly zastoupení 3 týmů. Není jednoduché pro pořadatele přilákat zahraniční závodníky, když se v jednom roce koná současně MS a ME a většina závodníků logicky dává přednost spíše Mistrovství světa, kde bývá průměrná účast zhruba dvojnásobná. Např. polských závodníků se v Janských lázních zúčastnilo pouhých 18 a to mají Krkonoše vlastně doma. Ani řada českých závodníků nevyužila příležitost zabojovat na domácí trati o evropské medaile.

Jak jsme si vedli v individuální soutěži veteránů:

W356. místoLenka Dušková55:58
W5512. místoLenka Sejkorová1:13:29
W658. místoLenka Rossi1:24:32
W705. místoMiloslava Keprtová1:35:57
M401. místoLadislav Kučera44:14
M554. místoAleš Stránský47:37

Děkujeme našim závodníkům za reprezentaci klubu a ČR.

Iscarex team

Foto Jiři Kottas a Maratonstav

Článek byl publikován 03.06.2019, 07:15:08