Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

MS v běhu do vrchu v Bulharsku od Aleše Stránského

32. MS v běhu do vrchu se konalo 11. září 2016 nedaleko bulharského lázeňského městečka Sapareva Banya v pohoří Rila. Jedinou zajímavostí v Saparevě je gejzír vřelé vody, který tryská do výše několika metrů přímo v centru obce. Voda má okolo 100°C a je značně cítit po sirovodíku. Okolí gejzíru je upraveno jako park s malým amfiteátrem, kde se odehrávalo slavnostní zahájení i vyhlášení výsledků. Jinak je to typická balkánská obec, dost zanedbaná zejména v okrajových částech.

Po přistání v Sofii jsme se jakoby vrátili o několik desítek let zpět. Infrastruktura, stav panelových sídlišť, kterých je tu mnoho, úprava a čistota města, to mi připomínalo tak 70. léta minulého století. Po nepříliš kvalitní silnici jsme dojeli přes Saparevu do resortu Panichishte, kde byly v hotelech ubytovány jednotlivé výpravy. Resort se nachází v nadmořské výšce 1500m v krásné a divoké přírodě a je výchozím bodem především pro zimní milovníky lyžování. Nevím, jaký je o tento resort zájem, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by hotely prosperovaly a rozvíjely se. Spíše naopak. Některé objekty vypadaly opuštěně. Vzhledem k tomu, jakým způsobem byly poskytovány služby hotelového personálu, jaká byla např. kvalita stravování (to je pro sportovce dost důležité), tak si myslím, že zrovna návaly zde nebudou. Ale nepřijeli jsme sem hodnotit kvalitu tedy spíše nekvalitu služeb, přijeli jsme bojovat o medaile. Dopravu a organizaci závodu zvládali Bulhaři celkem obstojně.

Na juniorky čekala trať dlouhá sice jen 3,6 km ale s převýšením více než 500m. Míša patřila mezi favoritky a od úřadující mistryně Evropy se medaile čekala. Na MS je ale větší konkurence, jsou zde závodníci z dalších světadílů včetně Afriky, objevují se nová jména a všichni chtějí vyhrát. V konkurenci 51 závodnic Míša dokázala obhájit stříbrnou medaili a zopakovala tak umístění z loňského MS ve Walesu. Nestačila pouze na Němku Kistnerovou, což je mistryně Evropy z Madeiry. I další české juniorky zaběhly skvělý závod a v týmové soutěži se opět po roce mohly radovat ze zlatých medailí a titulu mistryň světa. Velkým příslibem je zejména Barbora Havlíčková, vítězka Světového poháru sedmnáctiletých, který se běžel letos v Janských Lázních.

Míša získala v juniorských kategoriích na ME a MS od roku 2014 celkem 9 medailí a to je bilance, která zaslouží uznání a obdiv. Má velký podíl na tom, že se Česká republika v posledních letech řadí mezi světovou vrchařskou elitu. MS v Sapareve bylo pro Míšu posledním startem v juniorské kategorii. V historii šampionátů zanechala svými výkony nesmazatelnou stopu. Věřme, že i v kategorii žen bude v dalších letech patřit mezi opory české reprezentace.

Výborné výkony ženské části výpravy doplnily ženy, které vybojovaly na trati dlouhé 7,3 km s převýšením 700m v soutěží týmů stříbrné medaile. Nejlepší českou závodnicí byla naše výborná lyžařka Petra Nováková, když dokončila závod na 5. místě.

Čeští junioři a muži už tak úspěšní nebyli a na medaile nedosáhli. Více se čekalo především od Jana Janů, který doběhl na trati dlouhé 12 km s převýšením 1350m sice jako nejlepší český závodník, ale až na 33. místě (140 závodníků). Nejlepším juniorem na shodné trati se ženami byl na 20. místě Marek Chrascina.

MS se zúčastnilo celkem 323 atletů z 35 zemí. Česká republika byla v počtu medailí čtvrtou nejúspěšnější zemí za Ugandou, USA a Itálií. Výkony juniorek a žen nelze hodnotit jinak, než jako excelentní. Od juniorů se více nečekalo, mohli pouze překvapit. Ani výsledky mužů nejsou ve světové konkurenci žádnou ostudou, snad jen nejlepší český závodník by se měl vejít minimálně do top 15.

A hodnocení pořadatelů? S přihlédnutím k jejich možnostem a poněkud jiným standardům na Balkáně ještě uspokojivé.

Aleš Stránský

Výsledky:
http://saparevabanya2016.info/results/

Fotogalerie:
http://stovkazadeset.rajce.idnes.cz/MS_v_behu_do_vrchu_Sapareva_Banya_2016/

Článek byl publikován 19.09.2016, 13:35:34